Monté -raviratsastus

Monté eli raviratsastus on kotoisin Ranskasta, jossa se on hyvin arvostettu laji

Myös Suomessa montélähtöjä ajetaan vuosittain toistasataa totoTV-, toto- ja paikallisraveissa. Montéssa ohjastaja ratsastaa, mistä on johdettu lajille suomenkielinen nimi raviratsastus. Kuten kärrylähdöissä, niin myös montéssa suomenhevoset/kylmäveriset ja lämminveriravurit kilpailevat omissa sarjoissaan. Vuosittain suomenhevosilla ja lämminverisillä ajetaan Suomen Mestaruudesta ja SM – finaalit ovatkin tämänhetkiset montékauden päätapahtumat. Myös poneille on montélähtöjä molemmissa kategorioissa (A- ja B- ponit). Ponilähdöt eivät ole totolähtöjä.

Suomessa ensimmäinen virallinen monté-lähtö ajettiin vuonna -79 Helsingissä, Vermossa. Monté on vauhdikas ja värikäs laji, jossa tilanteet ja tapahtumat vaihtuvat nopeasti. Tämä tekee lajista jännittävän seurata ja osallistua. Lähdöt ajetaan noudattamalla samoja ravikilpailusääntöjä kuin kärrylähdöissäkin.

Varustuksen osalta joitain poikkeuksia on esim. eräät kuolaimet ovat sallittuja montératsukolle mutta kärryistä ohjastettaessa niitä ei sallita. Lajin harrastaminen ohjastajana ravikilpailuissa montélähdössä edellyttää 16 vuoden ikää ja suoritettua Suomen Hippoksen C- tai mC-ajolupaa, sisältää vakuutuksen. Harrastajaltaan laji vaatii hyvää perusratsastustaitoa. Myös hevosen on osattava kantaa ratsastajansa kilpailuvauhtisessa ravissa sekä oltava muutenkin samalla tavoin hallittavissa ratsain, kuin kärryistäkin ohjastettaessa. Lähtöjen seuraaminen on myös tärkeä osa montéharrastusta ja se, se käsittää osallistuminen peliin on mahdollista aivan kaikille. Mikäli innostut ja mielesi tekee saada tietoa lisää, niin sitä löydät mm. sivuiltamme www.monteohjastajat.com. Lähtöjä pääset netissä seuraamaan ja pelaamaan Fintoton – sivuilta. TotoTV- raveja voi myös seurata totopelipisteissä, joita on ympäri Suomea. Ehdottomasti ravit ovat kuitenkin parasta nautittavaa paikan päällä raveissa!

Lämminverisille ja Suomenhevosille vuoden tärkeimmät kilpailut ovat Monten Suomen mestaruuskisat. Viime vuosina perinteeksi on muodostunut lämminveristen finaali St.Michel ra veissa ja Suomenhevosten luonnollisesti kuninkuusraveissa. Suomessa on ajettu myös Finlandia monte Vermon Finlandia päivänä, joka on kerännyt osallistujia Ranskasta saakka. Kylmäveriset ovat osallistuneet myös kansainväliseen Pohjoismaiden mestaruuskilpailuun joka ajetaan kiertävänä vuoroittain Suomen, Ruotsin ja Norjan kanssa. Kylmäverisille on myös omana kisanaan Prix Du Nord, joka pääsääntöisesti ajetaan Suomen mestaruuslähtöjen jälkeen osalähtöinä ja finaalina. Matalarahasille lämminverisille ajetaan omana kiertueena Prix Etoile, joka huipentuu syksyllä finaaliin. Talvella keskisarjalaisille lämminverisille on Winter monte meeting, joka on saavuttanut suuren suosion.

Kuva: Pixabay